top of page

A száz éve született Keszthelyi Mihályra emlékeztünk

A csepeli labdarúgás rekorderére, kiváló labdarúgójára, majd edzőjére emlékeztünk születésének 100. évfordulóján a csepeli temetőben. A Csepel TC labdarúgó szakosztályának sportoló, edzői és vezetői mellett Németh Szilárd kormánybiztos, Süle László a Csepel SC Alapítvány kuratóriumi elnöke és Gál Balázs operatív igazgató helyezték el az erre az alkalomra készített koszorút és a  megemlékezés virágait, mécseseit az egykori jeles sportember sírján.




Keszthelyi (Keszli) Mihály 1922-ben született Budapesten és 1937-ben a Csepeli MOVE nevű klubban kezdte pályafutását, ahonnan 1941-ben igazolt a csepeli WMFC-hez. Háromszor volt első osztályú bajnok a Csepellel: először 1942-ben, majd 1943- ban, aztán a második világháborút követően az 1948-as bajnokcsapatnak is tagja volt.

Ezen időszak alatt 6-szor volt válogatott és egy gólt szerzett, nem úgy a csepeli csapatban, ahol 373 mérkőzésen 170 találat fűződik a nevéhez, amivel máig tartja a kék- piros rekordot.

„Technikás, stílusosan játszó, ügyesen irányító játékosnak bizonyult. A támadófedezet szerepkörében is kitűnően megállta a helyét. Nagy területen játszott. Szorgalmasan védekezett és ötletesen szervezte a támadásokat. A kapura is veszélyt jelentett pontos lövéseivel és fejeseivel” – írta róla a korabeli sajtó.

A futball történészek a legendás Aranycsapat tagjaként is nyilvántartják, közöttük egyszer lépett pályára a Bulgária elleni 1:1-es összecsapáson 1953-ban.

Az aktív labdarúgástól 1957- ben vonult vissza, hogy megkezdje később sikeres edzői pályafutását, ami ugyancsak a Csepel SC kötelékében indult. A ranglétrán végig haladva 1965-ben lett először a felnőtt csapat vezetőedzője, ahonnan 1974-ben ült át a VM Egyetértés, később MTK- VM kispadjára. 1978-ban tért vissza Csepelre, ahol egy idényt kivéve (1979–80) 1983-ig irányította a csapat munkáját. Utolsó szezonjában, 1983-ban 4. lett az NBI- ben, ebben az évben megszerezte a Mesteredzői címet is. Összesen 471 bajnoki mérkőzésen ült a kispadon.

Ezt követően –szinte haláláig- a Csepel SC labdarúgó utánpótlásában tevékenykedett, a csepeli sporttársadalom tisztelt, megbecsült tagja volt idős korában is. Csepel, a csepeli labdarúgás iránti szeretetét, tiszteletét mi sem példázza jobban, hogy 2000 -ben, már betegen de még utoljára kilátogatott korábbi sikereinek helyszínére, a Béke téri stadionba elbúcsúzni a pályától, sporttársaktól, barátoktól, hogy aztán 77 esztendős korában, 2000. március 11-én örökre elköszönjön a földi léttől.

 


Klubhűsége, játékos és edzői pályafutása nem csak Csepelen, hanem egész Magyarországon a kiemelkedő sportemberek közé emeli a ma 100 éve született Keszthelyi Mihályt, akinek emlékét a még élő kortársakon, tanítványokon kívül számos fennmaradt dokumentum, fotó és egyéb relikvia is őrzi.

Emléke örök, soha nem feledjük!

348 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page