top of page

Hazug csepeli vádak Németh Szilárd ellen

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) ismételten visszautasítja alapítóját, Németh Szilárdot ért újabb igaztalan, lejárató cunamit és mélyen elítéli a lejáratásban dicstelen szerepet vállaló Märtz József a Csepeli Birkózó Club elnöke, Borbély Lénárd Csepel polgármestere és Ábel Attila Csepel alpolgármester tevékenységét. Egységesen és határozottan kiállunk alapítónk mellett és teljes támogatásunkról biztosítjuk a személyét ért méltatlan rágalomhadjárat ellenében. Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a Magyar Birkózók Szövetsége reagálást és közleményét az igaztalan rágalmakra. A közlemény tartalmával a KIMBA teljes egészében egyetért.


A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) legutóbbi elnökségi ülésén megtárgyalta a szervezet élén harmadik elnöki ciklusát kezdő Németh Szilárd elleni legfrissebb vádakat. A sportág szakmai szempontból nagyszerű korszakát éli, amely nyilvánvalóan összefügg első számú hazai vezetője tevékenységével, márciusban nem véletlenül választotta újjá másodszor is egyhangúan az MBSZ közgyűlése. A támadás kizárólag politikai indíttatású és a közelgő önkormányzati választásokkal függ össze, ám mivel a sportág jövőjének zálogát jelentő Kozma István Birkózó Akadémia (KIMBA) alapításával, valamint a Csepeli BC-t irányító az egykori elnökségi tag, Märtz József tevékenységével függ össze, az elnökségnek egyértelműen állást kellett foglalnia.


A lejárató kampány már lassan négy éve zajlik Németh Szilárd ellen, legfeljebb néha új elemeket tartalmaz, de a hamis állítások egyértelműen cáfolhatók. Nem igaz, hogy nem engedik be a csepeli birkózókat a KIMBA csarnokába, hiszen évek óta ott edzenek a Csepel Torna Club színeiben, sőt, a Csepeli BC-ből is összesen kilencen a KIMBA akadémiai alapprogramjának résztvevőjeként, valamint ösztöndíjasként. Nem igazak a kifizethetetlen bérleti díjakról szóló hírek, a tisztességes bérleti szerződés kedvezményes díjai más egyesület számára tökéletes megfelelőek. Nem igaz, hogy szálloda épült volna a KIMBA mellé a Kis-Duna partjára, hanem az intézményt szolgáló sportkollégium. A legújabb fenyegetés az, hogy a KIMBA fizesse vissza a Csepeli BC állami forrásból érkező, 2,4 milliárd forintnyi pénzét. Ám ez az összeg sosem volt a CSBC-é, erről nem született támogatási szerződés, hivatalos okirat. Ráadásul a támogatásról a klub elnöke, Märtz József Németh Szilárddal egyetértésben hivatalos levélben mondott le, mivel a támogatásból megvalósítandó feladatot, a KIMBA sportcsarnokának a felépítését és üzemeltetését Märtz saját megítélése szerint sem tudta volna a CSBC megoldani. Mindezek hiteles dokumentumokkal igazolhatók.


Ezek után tárgyalta meg legutóbbi ülésén az MBSZ elnöksége az ügyet és adta ki a következő közleményt:

A Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) elnöksége megtárgyalta és a leghatározottabban elhatárolódik, visszautasítja, elítéli Märtz József, a Csepeli Birkózó Club (CSBC) elnökének a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát (KIMBA) ért valótlan és otromba vádjait, politikai és üzleti indíttatású támadásait."


Sajnos Märtz Józsefnek a sajtóban fake newsként terjedő hazug állításai nem újkeletűek. Ő már tavaly, még az MBSZ elnökségi tagjaként indított becstelen és sunyi támadást a magyar birkózócsalád ellen. Lejáratásunkra, ellenünk való gyűlöletkeltésre irányuló vádjai akkor is ugyanazok voltak, mint legutóbb:

  • a KIMBA az ő tulajdona, ő „szerzett rá” állami támogatást, amit elloptunk tőle,

  • a KIMBA nem kollégiumot, hanem luxusszállodát és luxuséttermet akar építeni a csarnok mellé,

  • nem engedjük be a KIMBA-ba a csepeli birkózókat, anyagilag ellehetetlenítjük a CSBC-t.


Märtz József állításai teljesen egybecsengenek, egy tőről fakadnak Borbély Lénárd polgármester és Ábel Attila alpolgármester hamis szavaival. Vajon miért?


Egyébként valóságtartalmukat a baloldali politikai, sőt a közpénzen kitartott csepeli önkormányzati média sem vizsgálta, hanem „igazságként”, „leleplezésként”, „lebukásként” kürtölte szét az ország és a kerület nyilvánosságában, besározva, befeketetítve, megalázva ezzel az MBSZ-t, a KIMBA-t, a magyar birkózókat. Nyugodtan kimondhatjuk: egy előre kitervelt politikai-üzleti forgatókönyv alapján játszottak össze.


Az MBSZ, a KIMBA dokumentumokkal is tudja cáfolni Märtz József hazug állításait. Az MBSZ elnöksége az ügyben tisztázó jellegű etikai eljárást is indított. Azonban Märtz József birkózóhoz méltatlan módon, ez elől – inkább elnökségi tagságáról gyáván lemondva – elmenekült. A márciusi tisztújításon pedig már egyetlen MBSZ-tagszervezet – még a saját egyesülete – sem jelölte elnökségi tagságra, sőt – a hivatalos meghívás ellenére – a beszámoló-tisztújító közgyűlésen sem jelent meg, így nem képviselhette a CSBC-t senki sem.


Pedig a közgyűlésen is szóba került a fenti ügy. Többek között az, hogy a KIMBA diákkollégiumának helyén éppen Märtz József és Borbély Lénárd épített, ráadásul engedélyek nélkül, törvénytelenül, közpénzen luxuséttermet, „Hollandi 8” néven. (Budapest Főváros Kormányhivatala épp’ ezért rendelte el az étterem lebontását.) Ők építettek oda – zöld beruházásnak és „közösségi tervezésnek” álcázva – műanyag borítású tenisz- és padelpályákat is, amelyeket Märtz József éttermében lehet kibérelni. A KIMBA-ban hatvannál több csepeli birkózó – köztük kilenc CSBC-tag is – edz, de a már négy évvel ezelőtt az egyesületeknek felkínált bérleti szerződést egyedül Märtz nem írta alá. A CSBC nyolc év alatt – pénzügyi dokumentumokkal igazolhatóan – 138 millió (!!!) forint működési támogatást kapott az MBSZ-től stb. stb. Érdekes tény még az is, hogy a CSBC társelnöke, Hajdú Imre önkormányzati képviselő-jelölt a Borbély Lénárd és Csapata nevű formációban.”

15 views0 comments

Comments


bottom of page