top of page

Kiválóan sikerült csepeli célra tartás a tallini Eb-n

A Csepel Lövész Egylet évek óta neveli ki a tehetségesebbnél tehetségesebb sportlövőket. A Csepel SC sporttelepén működő egyesület sportolói évről- évre megmutatják magukat a korosztályos válogatottban is, ahol rendre remekül szerepelnek. Így történt ez most is az Észtországban rendezett junior sportlövő Európa-bajnokságon. A csepeliek közül 2 sportoló a pisztolyos Kálóczi Regina és a puskások között induló Török Ferenc képviselte a magyar színeket. Ferenc komolyabb célkitűzésekkel, rutinos versenyzőként érkezett a kontinensviadalra. Ez már a hetedik világversenye volt és idáig mindig éremmel érkezett haza.


A magyar küldöttség egy arany-, egy ezüst- és két bronzéremmel zárta a kontinensviadalt, melyből Török Ferenc egy arannyal és egy ezüsttel vette ki a részét. Mindkét érmét olimpiai versenyszámban érte el, a magyar csapatból ő volt az egyetlen, aki egyéni érmet tudott szerezni, csapatban pedig Tóth Annával (UTE) párban a légpuskás vegyes csapatok küzdelmeiben nem találtak legyőzőre, így a csepeli fiú lett a csapat legeredményesebb versenyzője. Ezzel a négy éremmel a magyar válogatott a negyedik helyen végzett a junior Eb éremtáblázatán.A mindössze 19 éves Török Ferenc a fiú légpuskások egyéni versenyében az első (629.7 körrel) helyen jutott be a nyolcas döntőbe, ahol aztán második helyen végzett (258.9 körrel), így egy mindent eldöntő párharcra került sor a svéd Lindgren ellen. A fináléban a svédnek ment jobban, így 17:5 arányban bizonyult jobbnak a csepeli fiúnál, akinek ezüstérmet akasztottak a nyakába.


Az újdonsült Eb mésodik így nyilatkozott a megmérettetést követően:

“Nagyon kipihenten és pozitívan ébredtem, kifejezetten a magaménak éreztem a mai napot. Az alapversenyben már az elején éreztem, hogy ennek nagyon jó is lehet a vége, igyekeztem nyugodtan végezni a dolgomat. Nemzetközi versenyen ez az új egyéni csúcsom, és bár nagyon szerettem volna a varázslatos 630 kört, elizgultam a végét, de ezzel az eredménnyel is rendkívül elégedett vagyok, kifizetődött a sok, estébe nyúló edzés. A döntőben igyekeztem az alapverseny lendületét használni, a közepén viszont becsúszott egy tízes átlag alatti sorozatom. Az utolsó öt lövésemmel viszont visszalőttem magam a gold matchbe, ahol sajnos már nem tudtam tartani az aranyhoz szükséges szintet. Ez az első légfegyveres egyéni nemzetközi érmem, szóval rendkívül örülök neki.”

Az ifjú csepeli versenyző számára azonban ezzel nem ért véget az Európa- bajnokság, ugyanis a légpuskások vegyes versenyében még várt rá egy megmérettetés Tóth Anna oldalán. A magyar vegyes páros semmit sem bízott a véletlenre, ugyanis a junior puskások vegyes csapat számában az első helyen kvalifikáltak az alapversenyből, ami azt jelentette, hogy a második helyen végző cseh Veronika Blazcikova, Ondrej Kupec kettős várt rájuk a finálét jelentő utolsó versenyben.


A 16 pontig tartó párbajban a mieinknek végül magabiztos, 16:8 arányú győzelemmel sikerült elhódítania az Európa- bajnoki címet.


“Vígan álltunk be ma reggel a kvalifikációra, mindkettőnk eredménye kifejezetten jól sikerült, az utolsó sorozatban pedig Feri berepített minket a gold matchbe, a kiélezett alapverseny csúcsán. A döntőre nyugodtan készültünk és higgadtan álltunk be a lőállásba, a döntőben egymást remekül kiegészítve hoztuk a pontokat. Végig vezettük a döntőt és magabiztosan versenyeztünk. Nagyon elégedettek vagyunk az eredményünkkel és hatalmas mosollyal zártuk a napot.”

- nyilatkozta a friss kontinensgyőztes páros a sikeres viadalt követően a Magyar Sportlövők Szövetsége honlapjának.


A pisztolyosok között induló Kálóczi Reginának ez volt az első EB szereplése. A 15 éves Regina fiatal kora ellenére remekül helytállt a junior mezőnyben, ahol az alapversenyben 556 kört teljesített, amivel 20. helyezést ért el az egyéni versenyszámában.


Légrádi Gábor

Forrás és fotók: Magyar Sportlövők Szövetsége

5 views0 comments

Comments


bottom of page